Be Good - Do Good - Think Good - Feeeeel Good..

Be Good - Do Good - Think Good - Feeeeel Good.. Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan akhirat itu sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Tidakkan kamu mengerti?" -[6:32]

Sunday, 22 August 2010

12 Ramadhan

Bersahur dgn kurma,  sup smlm & goreng udang sikit... tu je la menu bersahur. cukup lah hubuan lapik prot hari ni. Rutin hari aku aku yerlah..
5:30am hantar wife aku naik bas kat tepi jalan (keja pagi daa)..
7:30am hantar Faris &; Syazawani ke skolah..
8:10am hantar Syahirah ke tadika
Balik rumahs apu daun2 basah (ujan waktu subuh tadi). Ni yg tak bes.. Jiran tanam pokok mangga, aku lak kena sapu daun.. banyak lak tu. Buah mangga tu aku tak pernah merasa pun.. sbbnya aku dh tawar hati nk mintak... prnh mintak sekali dulu.. ".. .ambik le sebiji...".. adoiyai.. sbiji je dia bagi ambik?.. daun kering yg aku kena sapu dh bertimbun... apa2 pun trima kasih la bagi gak SEBIJI.
Skrg pokok tu tgh berbunga & dahan yg condong ke kawasan rumah aku tu lak selalu berbunga lebat.. cooo baaaa aaannnn...
Lepas sapu sampah.. ni la keja aku.. menaip serba sikit yg tertinggai 3-4 hari lepas...
10:10am.. aku kluar ke pasar pagi blakang rumah.. tak dak apa yg menarik.. terubuk pun dh nak medak. Ikan2 lain tak menarik perhatian langsung.. sayur2 pun sama.. yg biasa je.. tak bes.. so aku buat keputusan unt pegi ke market kulim.. kat sana banyak pilihan.
Apa aku beli?..:
- Cencaru 2 ekor = RM2.50
- Udang kecik 300g = RM2.50
- Rebung buluh beting setengah = RM5.. yg ni aku nak buat masak ala rendang
- Pucuk paku 1 ikat = RM2 (kat kg kutip je banyak mata nak makan.. pilih gred A+ punyaaa)
- Pucuk paku rawan 1 ikat = RM.50. Kpd yg tk prnh tgk.. sila tgk gambar di bawah. Mungkin lain tempat lain lak namanya
- Asam keping 1 piring = RM2 (kalu kt kg aku kutip, potong, basuh, jemor sampai kering...tak payah beli pon)
- Lengkuas = RM0.50
- Santan = RM2:00
- Kerisek = RM1.50
Itu je la benda2 yg aku nak masak ptg ni.
Lain2 barang:
- kopiah 2 = RM18:00
Dah.. cukup lah soping kat market pagi ni.... balik.. balik....lagi lama ronda lagi bnyk aku beli nnt.
12:00pm - Ambik Syahirah kat tadika.
............
Time check:... 12:36 PM.. Syahirah nak main game Dora lak guna PC nih.. aku nak tepon mak aku kt kg jp.
............
Cont:...
- Lepas zohor aku mula proses rebung tu.. hiris buang yg mana keras & potong nipis² & celur lbh kurang 5 minit unt hilangkan rasa pahit (air celur dibuang).
- Bawang merah, serai, lengkuas, cabai kering di potong & blender. Simpan sebahagian unt air kerabu nnt.
- Campur kerisek sikit & masukkan dlm blanga.. tuang santan sikit & kacau. agak² dah nak mendidih tu masukkan udang & tuang lagi santan. & kacau sampai mendidih.
- Kemudian masukkan rebung yg dah dicelur tadi & tambah garam & asam keping agak² menepati citarasa.. boh gula sikit kau nak ada rasa manis sikit².
- Potong daun kunyit halus² & taburkan dlm kuali... ermmm.. sodap btol aroma rendang ni..
- Agak² nak kering tu kira siap la tu.. tutup api.. pindahkan rebung tu masuk ke dlm periuk & tutup... siappp..
Next:... siang ikan jeket (cencaru) & blah blakang.. basuh cuci & boh garang kunyit.. goreng.
Next:...
- celur pucuk paku & pucuk paku rawan..
- kutip cili api kat blakang rumah & tumbuk dgn blacan & garan secukup rasa
- Masukkan santan ke dlm bahan² tadi yg diblender tadi & potong bawang merah nipis² & gaulkan skali. Boh la krisek sikit unt sedapkan lagi air kerabu tu.
- Kutip daun kesum blakang rumah & potong kecik² & tabur / gaul skali dgn bahan² tadi..
Lempaq sekeping asam keping sebagai pelengkap rasa.
Siappp.. ready unt santapan mlm.

No comments:

Post a Comment