Be Good - Do Good - Think Good - Feeeeel Good..

Be Good - Do Good - Think Good - Feeeeel Good.. Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan akhirat itu sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Tidakkan kamu mengerti?" -[6:32]

Sunday, 22 August 2010

11 Ramadhan.. back on track

Smlm hari Sabtu.. 11 Ramadhan bersamaa 21 ogos.. Aku tringin nak makan sup tulang.. so sblh pagi aku pegi ke market. Antah knp pagi ni kat pekan Kulim especially kat area market tu, kereta berkerete bersusun sesak. Aku pusing 2 kali baru jumpa 1 parking lot, tu pun jauh dari market.. boleh lah.. gores tiket parking unt 1 jam & tros pegi kat tempat juai daging.. aku bli tulang & daging cincang sikit = RM16.. Daun sup, daun bawang, sup bunjut tulang 2, takua 3 ketul = RM5.. lain2 bahan dh ada katrumah. Kluar dr market aku ke BSN lak.. Adoiyai... 1 je ATM yg ada duit.. lagi skali kena bratur dkt stgh jam baru sampai giliran aku. tekan siap RM1.8k.. habuan bayar duit rumah & unt berlelanja.
Lepas ambik duit aku tros balik rumah basuh daging & potong kecik2 & terus rebus. Aku set api paling kecik sekecik mungkin then aku tutup mulut priuk dgn foil aluminium so that wap dia tak kluar & daging akan cepat empuk. Api kecik tu sbb nk jumatkan gas & waktu lak masih awai. Aku biar kat atas api tu sampai pukul 2ptg. Kul 5ptg aku pasang api smula & masukkan perkakas sup. Masa tu mmg dah empuk daging tu termasuk la bahagian yg liat.. smua dh jadi lembut.. hehe.
Tumbuk bawang putih & bawang merah agak2 nak lumat & tomes skali dgn kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih sikit, bunga lawang, lada hitam yg aku dh pecahkan... bila dh naik bau baru tuangkan semua tu dlm periuk sup tadi.. ermmm.. aroma sup yg sempurna. Boh daun sup & tutup priuk. Agak2 5-6 minit bleh tutup api. Siap lah 1 periuk sup tulang.
Kul 6:45 baru aku celur bihun, togei, sawi & goreng takua & potong dadu..
7:15pm.. ready unt dihidang bersama jus oren.. nyamnyaammm...
Selamat berbuka.

No comments:

Post a Comment