Hari ni aku tak bz so sempat la aku merapu sikit.. nak tau apa aku suka?.. semestinya ulam - ulaman.. hehehe... & hari ni aku nak buat air kerabu cicah dgn jantung pisang... perrggghhh.. mcm ulau sawau melingkau lepas makan nnt.. tak sabau nak makan nih..
Ni cara² aku buat air kerabu aku laaa...
~ Lengkuas ±1 inci, serai 4-5 batang, bawang merah 4-5 ulas, cili padi10-15 bijik, blacan {Bahan² ni semua kena tumbuk / blender}
~ Lepas tu tuang santan sikit & bubuh kerisek dlm 2-3 camca. Gaul sampai korang puas :p.. pastu tuang lagi santan.. jgn terlalu byk.. agak² ceroi sikit.
~ Lepas tu boh garam sekucup rasa & lempaq asam keping (sekeping pon dah cukup).
~ Kalau ada pucuk kadok bes gak. Potong halus & gaul skali dalam tu.
~ Kalu nak tambah pucuk kesom pon buleh. Tak pon daun kunyit.. sama jugak.. potong nipis & gaul... nak bagi naik bau jer..
Tu dinamakan air kerabu.. pembuka slera aku.. Lain org lain slera & lain cara nak buat kot.Nak cicah dengan apa?... trong rebos ker, betik tua rebos ker, jantung pisang rebos ker, pucuk betik ker, pucuk lemuni ker… banyak lagi laaa.. korang pikirlah sniri.
Lain hari aku boh lagi resepi ala hantam aku... :p
No comments:
Post a Comment